Huisstijlhandboek

Waarom gebruik je het en wat staat erin?

In een huisstijlhandboek staan alle richtlijnen voor de visuele identiteit van jouw bedrijf. Hierbij kun je denken aan logo’s, kleuren, stijlelementen en typografie. In deze blog leggen wij uit waarom je een huisstijlhandboek zou moeten gebruiken en zetten we de belangrijkste elementen op een rijtje.

Waarom een huisstijlhandboek?

Een huisstijlhandboek is dé manier om één lijn te creëren in alle uitingen van jouw bedrijf. In een huisstijlhandboek wordt alles rondom de huisstijl vastgelegd; van de verschillende versies van het logo tot het kleurgebruik. Een huisstijlhandboek heeft meerwaarde voor ieder type bedrijf. Dankzij de vastgelegde richtlijnen kunnen zowel collega’s als andere bedrijven met bedrijfsuitingen aan de slag gaan, zonder dat de huisstijl verloren gaat.

Waarom is consistentie belangrijk?

Mensen zullen jouw bedrijf eerder herkennen als alle uitingen er hetzelfde uitzien. Dit heeft alles te maken met de kracht van herhaling. Uniformiteit zorgt er ook voor dat bedrijven professionaliteit uitstralen. Door verschillende stijlen door elkaar te gebruiken, oogt een bedrijf al snel slordig. Dit kun je eenvoudig voorkomen door richtlijnen vast te leggen in een huisstijlhandboek.

Welke elementen horen in een huisstijlhandboek?

1. Logo

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar onbewust worden er binnen een bedrijf vrij veel varianten van een logo gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een responsive variant, een variant met beeldmerk en een variant zonder beeldmerk. In een huisstijlhandboek kun je precies aangegeven welk logo wanneer gebruikt moet worden. Daarnaast kun je hier ook functionele zaken kwijt, zoals de minimale grootte.

In een beeldmerk staat een beeld centraal, zoals een icoon of symbool. Bijvoorbeeld de grote gele M van de McDonald’s of onze OH (zonder de tekst Marketing & Reclame).

2. Kleurgebruik

Kleuren spelen een belangrijke rol in de herkenbaarheid van een bedrijf. Over het algemeen houden bedrijven een aantal vaste kleuren aan. In een huisstijlhandboek leg je zowel de primaire als de secundaire kleuren vast. Dit kun je doen door een overzicht te maken van alle kleurcodes die je voor online en offline uitingen gebruikt. Voor online uitingen wordt namelijk het RGB kleurmodel gebruikt en voor offline uitingen het CMYK kleurmodel.

3. Typografie

In het huisstijlhandboek leg je netjes vast wat de typografie van jouw bedrijf is. Je beschrijft welke lettertypes je gebruikt in welke context. Niet alle typografieën voor drukwerk kunnen namelijk digitaal worden gebruikt. Daarnaast schrijf je ook zaken op zoals de lettergrootte en de regelafstand. Als er binnen een huisstijl standaard lettertypes of -groottes worden gehanteerd voor koppen en platte tekst dan wordt dit ook aangegeven.

Tip: Voer een verandering in de huisstijl ook direct door in het huisstijlhandboek. Zo is de informatie in het huisstijlhandboek altijd actueel.

4. Fotografie

Wat ons betreft tilt goede fotografie de uitingen van jouw bedrijf naar een hoger niveau. Om consistentie te krijgen in het soort foto’s die worden gemaakt en gebruikt, is het belangrijk om richtlijnen vast te leggen. Dit doe je door te beschrijven aan welke voorwaarden foto’s moeten voldoen om binnen de huisstijl te vallen. Wat moet de inhoud van een foto zijn? Op welke wijze moet er gefotografeerd worden? En hoe worden de foto’s bewerkt?

5. Communicatiemiddelen

Om te zorgen dat alles in dezelfde stijl is, raden wij aan om de basisstijl van jouw communicatiemiddelen vast te leggen. Beschrijf bijvoorbeeld de formaten van advertenties, presentaties en social media posts. Daarnaast kun je templates in het huisstijlhandboek opnemen voor briefpapier, enveloppen, e-mailhandtekeningen enzovoorts. Houd bij fysieke uitingen ook rekening met het papiersoort.

6. Achtergrondinformatie

Een huisstijlhandboek is de plek om in te gaan op de merkidentiteit van jouw bedrijf en de historie daarvan. Reserveer daarom wat ruimte voor de merkwaarden. Daarnaast kun je hierin zaken verwerken als de totstandkoming van het logo en de andere stijlelementen. Dit is waardevolle achtergrondinformatie voor mensen die aan de slag gaan met de huisstijl. Hoe meer begrip, hoe beter een huisstijl zal worden nageleefd.

Hulp nodig bij het opstellen van een huisstijlhandboek?

Wij helpen je graag bij het ontwerpen en vastleggen van jouw huisstijl! Hoe we dat doen? Dat bespreken we graag face-to-face. Neem contact met ons op en laat gerust weten wat je bij de koffie wilt.

Dirk Bruggink | OH Marketing & Reclame
Dirk Bruggink
Manager
OH Marketing & Reclame