Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Op zaterdag 24 november is het Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Een initiatief dat wordt gesteund door onder andere het Openbaar Ministerie. Cyberveiligheid wordt steeds belangrijker naarmate de online wereld groeit. Het is van belang dat je elk jaar je wachtwoorden verandert. Maar met simpele wachtwoorden die vijf jaar geleden nog redelijk veilig waren ben je nu een makkelijk doelwit voor hackers. Dus welke wachtwoorden zijn dan wel veilig?

Wel en niet doen!

Wachtwoorden die je absoluut niet moet gebruiken zijn wachtwoorden zoals “Welkom01”, “1234” en “Admin”. Verder is het niet veilig om je geboortedatum als wachtwoord te nemen of andere persoonlijke informatie zoals de naam van je huisdier, trouwdag of je pincode als wachtwoord in te stellen. Een veiligere optie is een willekeurig wachtwoord met hoofdletters, cijfers en eventueel leestekens. Een voorbeeld: “krAaienPoot435!”. Ook is het verstandig om voor elke website een ander wachtwoord te hebben, zodat je – als je gehackt wordt – niet meteen overal gehackt kan worden.

Maak het jezelf gemakkelijk

Natuurlijk is het onthouden van al deze wachtwoorden best lastig, vooral als het zoveel willekeurige wachtwoorden zijn. Je kunt natuurlijk voor jezelf een ‘systeem’ of ezelsbruggetje bedenken om je wachtwoorden te onthouden. Maar nog handiger is het gebruik van programma’s zoals One Password. One Password slaat al je wachtwoorden voor je op in een soort kluis op je computer. Om toegang te krijgen tot de kluis hoef je maar één wachtwoord in te vullen. Vervolgens kun je bij alle inloggegevens die je hebt opgeslagen, handig! Zowel voor zakelijk als privé gebruikt is dit een goede optie, waarbij je kunt kiezen uit diverse pakketten. Ook wij maken gebruik van One Password. Wil jij hier meer over weten? We helpen je er graag mee!

Hulp nodig?

Stuur ons een bericht of bel ons! Wij vertellen je graag wat we voor je kunnen doen.