Hoe veilig ben jij online?

Vandaag is het Safer Internet Day, waar wordt stilgestaan bij internetveiligheid. Het internet valt bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar er is ook een groeiend aantal bedreigingen online. Zo zijn er cybercriminelen die mensen oplichten of hun data doorverkopen. Wij geven een aantal tips om dit te voorkomen.

Geloof niet alles wat je leest

Een veel voorkomende vorm van cybercrime is oplichting. De meeste mensen hebben wel eens een e-mail in hun spambox gekregen waar bijvoorbeeld een waarde cheque voor een winkel wordt weggeven en waarvan jij de gelukkige winnaar bent. Tegenwoordig weten de meeste mensen dit dan ook wel te herkennen als spam. Maar cybercriminelen worden slimmer. Ze weten steeds beter hoe ze een e-mail geloofwaardiger kunnen laten lijken. Zo kopiëren ze complete mails van bijvoorbeeld PayPal of Outlook. In deze mails wordt dan verteld dat jouw account is gehackt en dat je via een link in de e-mail je wachtwoord moet resetten. Echter zit er vaak een virus achter zo’n link en wordt je dan juist gehackt. Om dit te voorkomen is het verstandig om het e-mailadres te checken waar deze e-mail vandaan komt. Vaak valt dan op dat het geen e-mailadres is dat bij het bedrijf in de e-mail past. Mocht je twijfelen, ga dan rechtstreeks naar de website van bijvoorbeeld PayPal of Outlook en wijzig daar je wachtwoord.

Let goed op wat je deelt

Op internet kan al snel veel informatie over een persoon verzameld worden, bijvoorbeeld aan de hand van een Facebookprofiel. Daarom is het goed om na te denken over wat en hoeveel je deelt. Stel bijvoorbeeld je Facebookprofiel zo in dat alleen jouw vrienden jouw berichten of informatie mogen zien.

Neem een sterk wachtwoord

Om te voorkomen dat jouw account gehackt wordt moet je een sterk wachtwoord nemen. Een sterk wachtwoord bestaat vaak uit hoofdletters, kleine letters, getallen en leestekens. Meer tips over wachtwoorden? Lees onze blog erover.

Weet je niet zeker hoe veilig jij bent online? Neem dan contact met ons op. We kijken er graag samen met jou naar.

Hulp nodig?

Stuur ons een bericht of bel ons! Wij vertellen je graag wat we voor je kunnen doen.